Türkiye, Sağlık Bilişiminde Avrupa’da liderliğe oynuyor

Sağlık Bilişimi profesyonellerinin bir araya geldiği HIMSS Türkiye 2016’da, iş bağlantılarına sahne oldu
HIMSS Türkiye 2016, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ve HIMSS Başkanı H. StephenLieber’in katılımı ile gerçekleşti. HIMSS Türkiye 2016’da, EMRAM derecelendirmesinde tamamiyle kağıtsız hastane anlamına gelen ve en yüksek seviyeyi temsil eden HIMSS EMRAM 7 seviyesine ulaşan Türkiye’deki ilk hastane olan İzmir Tire Devlet Hastanesi, başarısından dolayı ödül aldı.
HIMSS Türkiye 2016, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ve HIMSS Başkanı H. StephenLieber’in katılımı ile, 26-27 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı. Etkinlikte konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Türkiye’de 10 yıldır devam eden değişim programı kapsamında toplumun her kesiminin sağlık hizmetlerine erişimini maksimum seviyeye yükselterek önemli bir başarı kaydedildiğini belirtti.
Türkiye’nin sağlıkta dijitalleşme konusunda Avrupa ülkelerine örnek olacak uygulamaları ile hayli ileri bir konumda olduğunu söyleyen Birinci, Sağlık tesislerinde dijitalleşmenin sağlık hizmetlerini hızlandırırken hastaların da sağlıklarını kontrol altında tutarak daha sağlıklı hayat sürmelerini sağladığını kaydetti.
Sağlık Bakanlığı olarak kamu kurumları arasında “kamu kurumları arasında 2015 yılında en iyi dijitalleşen kurum” ve “e-Nabız kişisel sağlık sistemimiz ile gelen kamudan vatandaşa en iyi uygulama” olmak üzere iki ödüle layık görüldüğünü vurgulayan Birinci, dijitalleşme, teknolojik araçların sağlık sektörüyle entegrasyonu, mobil sağlık araçlarının etkin kullanımı, büyük veri uygulamaları ile teşhis ve tedavi süreçlerinin yönetimi gibi uygulamalar, sağlık profesyonelleriyle hastanelerin ilaç gibi, iğne gibi vazgeçilmez unsuru haline geldi” şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı olarak HIMSS Türkiye 2016 katılımcıları ile sağlıkta dijitalleşme konusunda gelişmeleri paylaştıklarını ve gelecek yıllara ilişkin sağlık ve bilişim sektörü profesyonelleri ile istişare yaptıklarını ifade eden Birinci, İzmir Tire Devlet Hastanesinin HIMSS’in akreditasyon ve standart modeli EMRAM’da 7 seviyesine ulaşarak Türkiye’de bir başarıya imza attığı belirtti. Kamu hastanelerinde dijitalleşme sürecinde hastane yöneticileri ve personelinin katkılarının da bu başarıda etkisi olduğunu ifade eden Birinci, sağlık çalışanlarına özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
HIMSS Başkanı H. Stephen Lieber ise Türkiye’nin kısa sürede 17 hastanesini HIMSS EMRAM 6 seviyesine çıkararak Avrupa’nın öncüsü haline geldiğini ifade etti. Avrupa’da sadece 4 hastanenin sahip olduğu Seviye 7 derecesine Türkiye’den de bir hastanenin layık görüldüğünü ifade eden Lieber, Türkiye’nün 3 yılda gösterdiği dijitalleşme süreci ile Avrupa’da liderliğe doğru ilerlediğini vurguladı.
Satur ve Ekspoturk Organizasyonu ile Sağlık Bakanlığı ve HIMSS Avrupa işbirliğiyle düzenlenen HIMSS Türkiye 2016 ile ilgili olarak değerlendirme yapan Ekspoturk Genel Müdürü B. Kemal Şahin, kamu ve özel sektör temsilcilerinin sağlık bilişiminin gelecek vizyonunu tartıştıklarını ve bilgi alış verişinde bulunduğunu belirtti. HIMSS Türkiye EMRAM Eğitim Konferansı ve Sağlık Bilişim Fuarında sağlık bilişim firmalarının inovatif ürünlerin sergilendiğini kaydeden Şahin, “Yeni ürün ve hizmetlerin sergilendiği bu fuar, katılımcı ve ziyaretçilerinin ticari alışverişlerini güçlendirerek iş bağlantılarına sahne oldu” dedi.
HIMSS Türkiye 2016’da, kağıtsız hastane sürecinde HIMSS EMRAM derecelendirmesinde 7 seviyesine ulaşan İzmir Tire Devlet Hastanesi ödül aldı. Bu ödül ile birlikte İzmir Tire Devlet Hastanesi Türkiye’de bu seviyeye gelen ilk, Avrupa’da ise İspanya, Hollanda ve Almanya’dan sonra 4. Hastane oldu.
HIMSS EMRAM Seviye 6’ya ulaşan 17 Hastane ise şöyle:
• Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi,
• Mersin Erdemli Devlet Hastanesi,
• Rize Devlet Hastanesi,
• İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi,
• İzmir Katip çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
• Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi,
• İzzet Baysal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
• Giresun Tirebolu Devlet Hastanesi,
• Balıkesir Bandırma Devlet Hastanesi,
• Muğla Milas Devlet Hastanesi,
• İzmir Urla Devlet Hastanesi,
• İzmir Bergama Devlet Hastanesi,
• İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi,
• İstanbul Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi,
• İstanbul Dr Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
• Siirt Kurtalan Devlet Hastanesi
• Bursa Dört Çelik Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi